Szépség

Hogyan ápoljuk a száraz bőrt?

A száraz bőrt könnyű azonosítani: durva és vékony, így az alatta fekvő erek átlátszanak. Mosás után feszül, és gyorsabban öregszik, mint a kombinált és zsíros bőrfajták. Állapotát súlyosbítja a túl gyakori tisztítás és hámlasztás. Akkor hogyan kell vigyázni a száraz bőrre, és miért száraz a bőr? Milyen fajtái vannak a száraz bőrnek, és milyen hibákat követünk el ápolásukkor?

Miért száraz a bőr?

A száraz bőr kevesebb faggyút bocsát ki, mint amennyire szüksége lenne, ezért fog feszülni. A nem elegendő mennyiségű faggyú a lipidek hiányával jár, amelyek a hidratáció megfelelő szintjének és a bőr megfelelő védelmének fenntartásához szükségesek.

A száraz bőr ritkán veleszületett tulajdonság, és elsősorban a fehérebb bőrű embereket érinti. Viszont általában külső tényezők okozzák, például a hideg, a száraz vagy forró levegő, az UV-sugárzás, a nem megfelelő kezelés vagy az olyan gyógyszerek, mint a diuretikumok, amelyek szabályozzák a vérnyomást, és ennek következtében beleavatkoznak a bőr vízháztartásába is.

A száraz bőr hormonális változások következménye is lehet. Terhes nőknél és menopauza alatt is gyakran előfordul. Az idős emberekre is jellemző, mivel az életkor előrehaladtával egyre csökken a bőr lipidtermelése.

A száraz bőr típusai

Legalább két kritérium van, amelyek segítik a száraz bőr megkülönböztetését. Az első alapján a bőr lehet száraz, nagyon száraz, és egyszerre száraz és érzékeny. A száraz bőrt feszülés és érdesség jellemzi. A nagyon száraz bőr nemcsak feszül, hanem be is repedezik, valamint viszket és hajlamos a pelyhesedésre. Ha a száraz bőr érzékeny is, akkor az azért van, mert az epidermisz idegrostjai túlságosan aktívak. Következésképpen egyes kozmetikai összetevők könnyen irritálhatják őket.

Egy másik kritérium szerint a bőr lehet vízszáraz vagy olajszáraz. Az olajos száraz bőr a csökkent zsírsaválasztás eredménye, míg a kiszáradt bőrt az izzadás-rendellenesség és a természetes hidratálószerek hiánya okozza.

Ezenkívül bármilyen bőr, típustól függetlenül, kiszáradhat főleg radiátorok által melegített, vagy légkondícionálók által hűtött helyiségekben, mert ott a levegő páratartalma még a 45%-ot sem éri el. Ilyen helyzetben használj erre való kozmetikumokat vagy párásítót.

Hogyan vigyázz a száraz bőrre?

A száraz bőr különféle hidratáló kozmetikumok használatát igényli. A hidratáló krém kiegészíti a természetes hidratáló tényezők hatását, és segíti a bőr rétegeiben a víz megtartását. Az olajos kozmetikumok viszont a lipidek szintjére vannak hatással, ami segít a későbbi folyadékvesztés mértékének csökkentésében.

Nappali krémként a legjobb megoldás egy kifejezetten dehidratált bőrre tervezett hidratáló krém használata. Tekintettel arra, hogy a nap nem csak barnítja a bőrt, hanem szárítja is, a terméknek legalább SPF 15-es védelemmel kell bírnia. Az éjszakai ápoláshoz azonban érdemes gazdag, tápláló krémeket használni – amelyek lehetőleg kerámidokat, növényi olajokat, karbamidot vagy bőrpuhító szereket tartalmaznak. Az éjszakai krém puhítja, regenerálja és táplálja a száraz bőrt.

Ezenkívül a száraz bőrre való sminklemosók nem tartalmazhatnak alkoholt, mert az irritálja, és méginkább szárítja a bőrt. Száraz bőrre a legjobb megoldás a tisztító tej, emulziók, krémek és tonikok használata. A micellás víz természetesen szintén megfelel, mivel nem zavarja az epidermisz védő rétegét. Ezenkívül hetente egyszer nem árt a felső réteget leradírozni és hidratáló maszkot használni.

Ha nagyon száraz bőrrel van dolgod, akkor a legjobb a lenmagolaj, amely hidratálja, kisimítja és kellemes érzetet hagy a bőr felületén. A lenmagolaj hozzáadható a kedvenc tusfürdődhöz vagy a fürdővizedhez is. Akár a bőrödbe is dörzsölheted zuhanyzás vagy fürdés után. A lenmagolaj a száraz és atópiás bőrápolás szerves része.

A leggyakoribb hibák a száraz bőr ápolásában

A száraz bőr ápolása nem foglalja magában bizonyos kozmetikumok és kezelések alkalmazását.

Nem ajánlott:

 • a mechanikus hámlasztók alkalmazása.
  Az ilyen típusú kozmetikumok jobban hatnak a zsíros és kombinált bőrre, viszont túlságosan invazívak a száraz bőrre;
 • az arc klórozott vízzel való mosása.
  A klór kiszárítja és irritálja a bőrt, ezért ajánlott a vizet először felforralni, lehűteni és utána megmosni vele az arcot;
 • az arc szappannal való mosása.
  A szappan nemcsak a szennyeződéseket, hanem a zsírt és olajokat is lemossa a bőrről, amiből alapból hiánya van a száraz bőrnek. Sőt, tovább szárítja a bőrt és irritációt okozhat;
 • a bőr erős dörzsölése törölközővel.
  A bőr törülközővel történő dörzsölésével lemossuk róla az olajokat. Inkább óvatos, de határozott mozdulattal nyomd a törölközőt az arcodhoz, és hagyd, hogy felszívja a vizet;
 • a termálvíz nem megfelelő használata.
  A termálvízben bőven vannak ásványi anyagok, amelyek célja a természetes védő mechanizmusok megerősítése és az irritáció kockázatának csökkentése. Használat után viszont meg kell szárítani a bőrt, például egy papírtörlővel, hogy ne párologjon el, kiszárítva a bőrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük