Szépség

Elasztin – tulajdonságok, hatások, felhasználás

Az elasztin egy, az emberi test által termelt protein. 25 éves kor után termelése leáll, és körülbelül 50 éves kor után a már előállított szálak is eltűnnek. Az elasztin felelős a bőr simaságáért és feszességéért, ezért gyakran szerepel az olyan kozmetikumok összetételében, amelyeket kifejezetten az érett bőrre terveztek. Milyen tulajdonságai és felhasználási lehetőségei vannak az elasztinnak és az azon alapuló kozmetikumoknak?

Elasztin – tulajdonságok és hatások

Az elasztin a kötőszövet, a szalagok és az inak fő építőeleme, amely megtalálható az erek falában, a tüdőszövetben és a szívben is. Bőrfibroblasztok termelik, és rugalmasságot ad a szövetek számára. Emiatt tér vissza az eredeti formájába abőrünk ha valamilyen behatás éri. Egy fiatal ember esetében ez gyorsan megtörténik, azonban az idősebb embereknél, akiknek a teste már nem termel rugalmas szálakat, hosszabb ideig tart. Az arcbőr öregedési folyamatának késleltetése érdekében a kozmetikumok hidrolizált elasztint tartalmaznak, amely mélyen behatol az epidermiszbe, megköti az ott lévő vizet, és ennek eredményeként hidratálja és simítja a bőrt.

Az elasztin egy természetes elasztomer, amely úgy működik, mint az íny, vagyis helyreállítja a bőr szerkezetét, például terhesség vagy bármilyen behatás után. Az elasztin ezt a tulajdonságát a benne található két aminosavnak köszönheti: a deszoszinnak és az izoezoszinnak. Mindkettőnek négy kötőhelye van, amelyek lehetővé teszik a peptidkötések kialakulását, tehát ha megnyújtják az elasztint, vissza tud térni az eredeti alakjába.

Az elasztin rugalmasságot nyújt a bőrnek, javítja vitalitását és kiegyenlíti a finom ráncokat. Ezenkívül védi a káros vegyi anyagok hatásától, pontosabban csökkenti a mosó- és tisztítószerek irritáló és zsírtalanító hatásait. Így az elasztin tartalmú kozmetikumokat alkalmazzák a tisztítószerek által okozott irritáció enyhítésére is.

Az elasztin aromás aminosavai lehetővé teszik az UV-sugarak abszorpcióját. Az elasztinnel ellátott kozmetikumok elzáró réteget képeznek a bőrön – ez egy finom filmréteg, amely megóvja a bőrt a vízvesztéstől. Ezenkívül az elasztin támogatja a haj rekonstrukcióját, amely ezáltal puhábbá válik és visszanyeri a fényét. Erősíti a körmöket, megakadályozza azok törését, és rugalmasabbak lesznek.

Elasztin – alkalmazás

Tápláló tulajdonságainak köszönhetően az elasztin alkalmazható az érett bőrre való krémek gyártásában. Ajánlott használni tonerekben, testápolókban és balzsamokban, mert a hidrolizátumai könnyen beépíthetők emulziókba és a víz alapú kozmetikumokba.

Az elasztin védi a bőrt a vízveszteség ellen, ezért széles körben használják a kiszáradt bőrre szánt kozmetikumokban. Előszeretettel adják hozzá különböző ápolószerekhez és balzsamokhoz, mert mind a bőr, mind a haj ápolásában nagyon hasznos. Ha körömlakkokhoz adunk elasztint, akkor az is sokkal tartósabb lesz.

Ezenkívül az elasztint szempillaspirálokban is használják, mivel a porított hidrolizátuma a szempilláknak fényt és rugalmasságot ad, valamint meghosszabbítja és megvastagítja őket. Mivel az elasztin semlegesíti az irritáló szerek káros hatásait, szappanokhoz, tusfürdőkhöz, fürdőkrémekhez és színes kozmetikumokhoz is használjuk.

Elasztin és kollagén

Az elasztint is gyakran említik, ha kollagénről van szó. A kollagén a bőrben, a csontokban, az inakban és a porcokban található, és ellenáll a nyújtásnak. Eddig 19 típusú kollagént fedeztek fel, de valószínűleg még ezen kívül rengeteg van. A kollagén rugalmasságot ad a bőrnek, és esztétikai műtétek során is felhasználható, például az ajkak feltöltésekor. Az életkor előrehaladtával nem csak a rugalmas szálak termelésének mértéke csökken, hanem kb. 50 éves korban ezek a szálak elkezdenek eltűnni. Ez a kollagénre is igaz. Létezik az úgynevezett glikáció, amely magában foglalja a keresztszálak kialakulását a meglévő szálak között. A kötések elsősorban a cukrok (ribóz, fruktóz és glükóz) fehérjékkel, így kollagénnel és elasztinnel történő kombinációjának eredményeként alakulnak ki. Így olyan kötések jönnek létre, amelyek kombinálják a kollagénszálakat, ezzel megváltoztatva a bőr tulajdonságait (csökkentik annak rugalmasságát és ráncokat okoznak), és merevítik a kollagénhálót. Az elasztin és a kollagén használata lelassítja a glikációs folyamatot, amely már 20 éves kor körül kezdődik.

A férfiak bőre több elasztin- és kollagénszálat tartalmaz, mint a nőké, és mintegy 20% -kal vastagabbak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük